Kruununhaka on kuin tiivistetty Helsinki: ravintolat ja putiikit löytyvät läheltä

Kruununhaka on kuin tiivistetty Helsinki: ravintolat ja putiikit löytyvät läheltä

Armi on luontoa ja merta rakastava projektipäällikkö, joka on perustamassa  Lapinlahden vanhaan sairaalaan hyvinvointikeskusta. Meren läheisyyden ja kaikki kaupungin parhaat puolet yhdistävässä Kruununhaassa Armi asuu vuokralla kimppakämpässä.

  • Armi Kunnaala
  • Kruununhaka, Helsinki

 

Helsingin Kruununhaan Liisankadun liikenteestä on lyhyt matka Tervasaareen. Sinne Armi Kunnaala pakenee kaupunkia päivittäin.

”Mulle aamukävelyllä käyminen ja raikkaan ilman hengittäminen ennen päivän aloittamista on tärkeää, siinä saa tyhjennettyä päänsä. Tervasaari tekee sen mulle”, Armi kertoo.

Tervasaaresta aukeaa näkymä merelle, mutta sieltä käsin näkee myös muihin kaupunginosiin: Merihakaan ja Katajanokalle.

Meren ja luonnon läheisyys on Armille tärkeää.

”Siinä on ihana seurata, kuinka stadi herää päivään, kun Kauppatorille nousevat kojut. Tervasaaressa korostuvat kaupungin kontrastit: luonto, Merihaan rakennukset ja Kauppatorin vilinä – ja ne kaikki on siinä aistittavissa”, Armi sanoo.

Tervasaaren lisäksi Armi rakastaa asuinalueensa rauhallisuutta – Kruununhaka on kuin rauhallinen keidas aivan keskustan kupeessa. Lisäksi Kasvitieteellisen sijainti aivan Krunan kyljessä on Armille tärkeää.

”Kasvitieteellisessä on ihana käydä ihastelemassa kaikkia niitä upeita kasveja! Kun magnoliat olivat kukassa, taisin viettää enemmän aikaa Kasvitieteellisessä kuin kotona”, Armi nauraa.

Kruununhaka
Kruununhaassa meri on aina lähellä.

 

Tiivistetty versio kaupungista

Armi Tervasaaressa
Armille Kruununhaan kupeessa oleva Tervasaari toimii akkujen latauspaikkana.

Noin 7000 asukkaan Kruununhaka on Armin mielestä kuin minikokoinen Helsinki: ravintolat, kuppilat ja putiikit hallitsevat rakennusten kivijalkoja ja kaikki on lähellä.

”Tää on sellanen tiivistetty versio kaikesta, kaikki asiat on jotenkin kulman takana. Muualla saattaa kävellä viis korttelia kivijalkaliikkeestä toiseen, mutta täällä on jokaisessa korttelissa jotain. On paljon kaikenlaisia ihania liikkeitä”, Armi sanoo.

Aamulla aikaisin liikkeelle lähtevälle Armille Kruununhaka on tarjonnut hetkiä, jotka ovat kuin suoraan Disneyn piirretyistä.

”Kun mä lähden aamulla himasta, on K-kaupan edessä leipäkuski tuomassa päivän leipiä ja kauppias on siinä ulkona odottamassa ja siinä ne vilkuttelevat toisilleen ja aloittavat päiväänsä ja mulla on olo kuin mä olisin jossain piirretyssä”, Armi nauraa.

Kruununhaka on tunnettu arkkitehtuuristaan: jylhät ja kauniit Jugend-talot kohoavat kohti sinistä taivasta ja liiketilojen ikkunat kaartuvat suurina ja kauniina. Arkkitehtuurin ja Tervasaaren läheisyyden lisäksi Armi arvostaa Kruununhaassa ihmisiä ja monenlaista elämää.

”Täällä on sellanen jännä kyläfiilis ihan vain senkin takia, kun on noita pieniä kauppoja ja putiikkeja, mutta jotenkin myös siinä, miten ihmiset kohtaa toisensa. Se näkyy pienissä asioissa, sellasissa viipyilevissä katsekontakteissa ja pienissä hymyissä, jotka ihmisille nousee kasvoille, kun ne kohtaa kadulla”, Armi kertoo.

 

Kadut ovat täynnä elämää

Armi on muuttanut Helsinkiin Espoosta ja asunut sen jälkeen eri puolilla kaupunkia. Kruununhaka muistuttaa Töölöä jugend-taloineen ja toisaalta merituulen tuntu kaupunginosan kaduilla tuo mieleen Kalasataman – toinen helsinkiläinen kaupunginosa, jossa meri välkkyy lähellä.

Liisankadulla vuokralla asuva Armi päätyi Kruununhakaan onnekkaan sattuman kautta ja rakastui asuinalueeseensa oitis. Palvelujen ja Helsingin keskustan läheisyyden lisäksi asuinalueesta tekevät kodin sen erilaiset ihmiset.

Kruununhaan katukuvassa näkyy lapsia ja lapsiperheitä, mutta myös nuoria, keski-ikäisiä ja vanhuksia, jotka kaikki mahtuvat elämään näillä kaduilla sulassa sovussa. Paitsi ikä-, myös yhteiskuntaluokat sekoittuvat alueella, ja tämä on Armin mieleen.

Armi keinumassa Kruunuhaassa
Armi nauttii asuinalueensa vilkkaasta elämästä ja kauniista arkkitehtuurista.

“Täällä on niin monenlaista. Näkee tosi paljon lapsia, jotka on ihan mahtavia ja täynnä elämää, ja ne tuo jotain aivan omaansa tähän alueeseen. Sitten on Tervasaaren luonto ja toisaalta karaokebaari Pataässän edustalla aina vallitseva liikehdintä, joka on ihan omaa luokkaansa ja sitä tekis mieli joskus vaan jäädä seuraamaan. Kruna on hyvä paikka kaikenlaisille ihmisille, täällä on jokaiselle oma paikkansa”, Armi sanoo, katsoo Liisankatua pitkään ja hiljenee hymyyn.