Vuokra-asunto Kalliossa on kotina vuosia

Kaikki tarpeellinen kodin kivijalassa – Vuokra-asunto Kalliossa

Bryan Callaghan on Kalifornian Costa Mesasta kotoisin oleva dokumentaristi, joka rakentaa myös TV-ohjelmien lavasteita. Tällä hetkellä Bryan työskentelee skeittauksesta, snoukkauksesta ja surffauksesta kertovan dokumenttisarjan parissa.

  • Bryan Callaghan
  • Kallio, Helsinki

 

Työväestön asuinalueena tunnettu Kallio on noussut trendikkääksi nuorten kaupunkilaisten asuinalueeksi, jossa ei palveluista ja viihteestä ole pulaa.

Neljä vuotta sitten Bryan Callaghan saapui suomeen vierailemaan ystävänsä luona. Ystävyydestä syttyikin rakkaustarina, ja pian Bryan muutti tyttöystävänsä luokse, vuokra-asuntoon Kallioon.

”Olen onnekas, sillä olen aina asunut sillan paremmalla puolella”, Bryan nauraa.

Sillalla Bryan viittaa Hakaniemen ja Kruununhaan toisistaan erottavaan Pitkäsiltaan, josta on kalliolaisten keskuudessa kehkeytynyt vitsi. Kalliolaisten kun tuntuu olevan hankala poistua sillan toiselle puolelle. Toisaalta, kuten Bryankin tuumii, on Kalliossa kaikki tarvittava.

Bryan kalastamassa Kalliossa
Bryan on asunut Kalliossa neljä vuotta – eikä ole lähdössä mihinkään.

”Kalliossa parasta on yleinen viba ja se, miten kaikki tarvitsemasi on kodin kivijalassa tai vain nurkan takana. Kaupat, baarit, kahvilat, apteekit, puistot ja kaikki muukin tarpeellinen on hyvin lähellä”, Bryan kertoo.

Bryanille oman asuinalueen suhteen tärkeintä on sijainti ja se, että kaikki arkiset asiat saa hoidettua lähellä kotia:

”En poistu Kalliosta, ellei ole pakko. Olen yleensä aina jossain täällä hengailemassa: puistossa ottamassa aurinkoa ja grillaamassa silloin, kun sää sen sallii, tai jossain alueen lukuisista baareista”.

Kallion kartta
Bryanin mielestä yksi Kallion parhaista asioista ovat puistot, joita riittää.

 

Kaikkialle kodin vierestä – jos tahtoo

Vaikka Bryanin mukaan Kalliosta ei tarvitse poistua, ellei halua, on poistuminen kuitenkin helppoa. Julkinen liikenne halkoo Kalliota, kuljettaen nopeasti eri puolille Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua.

”Minne vain haluatkin mennä, on Kalliosta sinne kulkeminen helppoa. Pyörällä pääsee helposti ja nopeasti kaikkialle, ja raitiovaunut ja bussit kulkevat aivan vierestä”, sanoo Bryan.

Kallio on nostanut profiiliaan viimeisen kymmenen vuoden aikana ja alueelle on tullut runsaasti trendikkäitä ruokapaikkoja perinteisten pizzaravintoloiden lisäksi. Kalliosta löytyy kasvisruokaravintoloita ja kehuttuja brunssipaikkoja. Lisäksi alueen puistot kutsuvat piknikille – ainakin kesäaikaan.

 

Ihmiset tekevät Kalliosta Kallion

Kallio kuuluu Suomen tiheimmin asutettuihin asuinalueisiin ja asuinalueena se on erityisesti nuorten suosiossa. Alueen asunnot ovat pitkälti yksiöitä ja erikokoisia kaksioita, mikä juontaa juurensa ajoilta, jolloin Kallion asunnot oli suunniteltu työväenluokkaisten perheiden tarpeisiin.

Bryan kahvilla Kalliossa
Kalliossa on paljon baareja, ravintoloita ja kaikki tarvittava. Jos Bryan ei hengaile puistossa, löytää hänet varmimmin jostakin alueen monista baareista tai kahviloista.

Noin 20 000 asukkaan Kallioon mahtuu monenlaista asukkia, mikä on Bryanin mieleen.

”Kalliossa parasta ovat kaikki Kallion ihmiset. Täällä asuu niin monenlaisia tyyppejä: nuoria, vanhoja, kaikenlaisia supersankareita, bailuhirmuja ja lapsiperheitä”, Bryan kertoo.

Opiskelijat ja Helsinkiin vasta muuttaneet muuttavat usein Kallioon, juuri noiden pienten asuntojen perässä. Opiskelijoita ja nuoria tuskin harmittaa sekään, että Kalliossa on runsaasti baareja, joiden hintataso on alhaisempi keskustan baareihin verrattuna. Viihdettä ja tekemistä löytyy.

Vielä joitakin aikoja sitten Kallioon opiskelijoina muuttaneet ihmiset muuttivat muille alueille asumaan elintasonsa noustessa, mutta nykyisin Kalliossa viihdytään pitkään.

Mutta miksei viihdyttäisi? Neljä vuotta kalliolaisena elellyt Bryankaan ei koe tarvetta muuttaa mihinkään.

”Olen aina asunut Helsingin parhaassa osassa. Kallio on kotini”, Bryan tuumaa.

 

Viisi vinkkiä Kallioon

 

1. Vaasankatu

Vaasankadun varrella on runsaasti baareja ja ravintoloita. Kadulta löytyy kebabia, pizzoja, kasvisruokaa ja myös kaljakuppiloita perusbaarista erikoisolutmestoihin.

 

2. Kallion kirjasto

Historiallisesti ja arkkitehtuurillisesti upea Kallion kirjasto kohoaa Porthaninkadun yläpäässä kuin linna. Kirjastossa on mahtava palvelu ja iloinen ilmapiiri.

 

3. Töölönlahti

Lenkkeilyn ystäville kätevä treenipaikka löytyy Töölönlahdelta, jonne ei ole pitkä matka Kallion ytimestäkään.

 

4. Karhupuisto

Kallion kirjaston vieressä vihertävä Karhupuisto on mainio paikka istahtaa kahville. Karhupuiston lippakioski on osa kalliolaista avoimuuden ja suvaitsevaisuuden ilmapiiriä ja myös puistona vallan viihtyisä.

 

5. Riviera Kallio

Harjukadulle auennut elokuvateatteri Riviera on katsastamisen arvoinen paikka. Leffateatterissa esitetään uutuuksia mutta elokuvia myös teemoittain. Paikan tapakset ja cocktailit ovat mainioita – ja hei, niitä voi nautiskella myös leffan aikana.